top of page

ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Φίλε επισκέπτη,

ο οδηγός αυτός θα σε ταξιδέψει στην περιοχή της Έδεσσας και θα σε ξεναγήσει σε μέρη μαγικά κάνοντας την διαμονή σου στο ξενοδοχείο Αιγαί και την περιοχή της Έδεσσας αξέχαστη. Άλλα από αυτά τα γνωρίζεις πριν από την επίσκεψή σου, άλλα σου είναι οικεία ή σου θυμίζουν ταξίδια που έκανες, βιβλία που διάβασες και φωτογραφίες που είδες, ενώ άλλα θα σε ενθουσιάσουν με τη μοναδική τους ομορφιά. Στην Έδεσσα, όποια εποχή και αν έρθεις, θα γευτείς τοπικά προϊόντα και πλούσια εδέσματα που θα σε αφήσουν άφωνο και θα επισκεφτείς μνημεία και αξιοθέατα που όταν θα φύγεις, θα τα ανακαλείς σαν να τα έζησες σε όνειρο!

Σκοπός αυτού του εναλλακτικού ταξιδιωτικού οδηγού είναι να σου παρουσιάσει όλες τις πτυχές της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να δίνει έμφαση αποκλειστικά σε τουριστικά στερεότυπα, αλλά σε μία πραγματική και ζωντανή εικόνα της πόλης, της φύσης, των δραστηριοτήτων και των γεύσεων που μπορείς να απολαύσεις. Αυτό που τονίζεται είναι οι λεπτομέρειες, οι οποίες δείχνουν την αληθινή πτυχή της κάθε ιστορίας. Μίας ιστορίας που θα ανακαλύψεις μόνος σου. Η αυθεντική αφήγηση και οι ζεστές εικόνες θα σε οδηγήσουν σε εκπληκτικά φυσικά μονοπάτια, σε κρυστάλλινα νερά, σε καταπράσινα δάση και σε χώρους μοναδικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Οι επιλογές απλώνονται μπροστά σου και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χαρείς το ταξίδι σου σε μία πόλη και σε μία περιοχή όμορφη και ενδιαφέρουσα. Να την περιδιαβείς, να την δεις, να την ζήσεις. Με αγάπη και περιέργεια. Και ίσως να την λατρέψεις!

Μέχρι να βρεθείς και πάλι εδώ...


Καλή διαμονή λοιπόν στην Έδεσσα και το ξενοδοχείο Αιγαί.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΠΕΛΛΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ:
Ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας βρίσκονται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και είναι επισκέψιμοι όλο το χρόνο. Πλήθος επισκεπτών συρρέουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να δουν από κοντά την Αγορά της Πέλλας και τα ευρήματα των ανασκαφών, που πλέον στεγάζονται στο νέο μουσείο. Σε μία έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων θα δεις το Ανάκτορο, την Αγορά, τα δημόσια λουτρά, δύο ιερά, το νεκροταφείο και τα αρχιτεκτονικά λείψανα της πρωτεύουσας των Μακεδόνων. Μίας αρχαίας πόλης που γνώρισε πρωτοφανή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει το νέο αρχαιολογικό μουσείο, όπου βρίσκονται τα ευρήματα χωρισμένα σε θεματικές ενότητες (Καθημερινή Ζωή, Δημόσια Ζωή, Ψηφιδωτά Δάπεδα, Νεκροταφείο).

Tip: Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί αναψυκτήριο.

Πέλλα (Νομός Πέλλας)

Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 10:00-17:00

Θερινό:
Δευτέρα: 10:00-18:00
Τρίτη-Κυριακή: 8:00-20:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 23820-31160

 


ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ-ΜΙΕΖΑ-ΛΕΥΚΑΔΙΑ:
Σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και με κατεύθυνση τη Βέροια βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό σύμπλεγμα: Η Σχολή του Αριστοτέλη, η αρχαία Μίεζα με το θέατρό της και οι τέσσερις υπόγειοι μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή Λευκάδια (Μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων, Μακεδονικός τάφος Λύσωνος και Καλλικλέους, Μακεδονικός τάφος της Κρίσεως, Μακεδονικός τάφος του Kinch). Η απόσταση μεταξύ τους είναι πολύ κοντινή, ενώ η σχετική σήμανση με το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, που υποδηλώνει πολιτιστικό χώρο, θα σας κατευθύνει κατάλληλα. Ενημερωτικές πινακίδες της εφορείας αρχαιοτήτων υπάρχουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Tip: Όλοι οι χώροι είναι επισκέψιμοι κατόπιν συννενοήσεως. Στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας διενεργούνται ανασκαφές, οπότε υπάρχει περίπτωση να μη σας επιτραπεί η είσοδος. Σε όλους τους χώρους είναι απαραίτητη η χρήση παπουτσιών πεζοπορίας.

Εθνική Οδός Έδεσσας-Βέροιας

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό:
7:00-15:00
Κατόπιν συνεννοήσεως

Θερινό:
7:00-15:00
Κατόπιν συνεννοήσεως
Τηλέφωνο: +30 23810 24356, +30 23820 32752


ΒΕΡΓΙΝΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΑΙΓΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ):
Περίπου 15 χλμ. από την Βέροια βρίσκεται η πόλη της Βεργίνας που φιλοξενεί το εμβληματικό μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος με τα βασιλικά μακεδονικά ανάκτορα και το αρχαίο θέατρο. Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19ο αι. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1977, φέρνοντας στο φως μοναδικά ευρήματα. Η εμπειρία μέσα στο μουσείο είναι μοναδική και η μουσειολογική αφήγηση εξαιρετική, προσφέροντας μία σπάνια εμπειρία στον επισκέπτη. Ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β’, καθώς και οι τρεις υπόλοιποι τάφοι, τα κτερίσματά τους και οι τοιχογραφίες θα αφήσουν άναυδο όποιον σταθεί μπροστά τους.

info: Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας αναγνωρίζεται από την UNESCO και από το 1996 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τ.Κ. 59031, Βεργίνα (Νομός Ημαθίας)

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 10:00-17:00

Θερινό:
Δευτέρα: 10:00-18:00
Τρίτη-Κυριακή: 8:00-20:00
Τηλέφωνο: +30 23310 92347
e-mail: vergina@culture.gr

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ:
Στο κέντρο της πόλης της Βέροιας, στην καρδιά της διατηρητέας συνοικίας της Κυριώτισσας και σε έναν γραφικό μύλο των αρχών του 20ού αι. (Μύλος του Μάρκου) στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Οι εκθέσεις του μουσείου εκτείνονται σε τρεις ορόφους και φιλοξενούνται σπάνια ευρήματα της βυζαντινής περιόδου. Χειρόγραφα, νομίσματα, γλυπτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες είναι στη διάθεση του επισκέπτη, ο οποίος θα ξετυλίξει το διαχρονικό κουβάρι της βυζαντινής τέχνης της Βέροιας.

Οδός Θωμαΐδος 26, Βέροια (Νομός Ημαθίας)

Ώρες Λειτουργίας:

Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010

Δευτέρα κλειστό
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
Τηλέφωνο: +30 23310 25847

Tip: Οι χώροι του μουσείου, όπως και το ίδιο το μουσείο, είναι απόλυτα προσβάσιμοι από ΑμΕΑ.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ:
Το σπουδαίο αρχαιολογικό παρελθόν του νομού Ημαθίας της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου αφηγείται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας σε τρεις διαφορετικές εκθεσιακές αίθουσες. Οι χώροι που στεγάζουν τα ευρήματα είναι ανακαινισμένοι, ενώ η μουσειολογική περιγραφή είναι απολαυστική.

Tip: Στον κήπο του μουσείου υπάρχει ένα είδος “ανοικτής αποθήκευσης”, όπου και μπορείτε να δείτε μία ιδιαίτερη υπαίθρια έκθεση από επιγραφές και βωμούς.

Ανοίξεως 47, Τ.Κ. 59100, Βέροια (Νομός Ημαθίας)

Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη-Κυριακή: 10:00-17:00

Θερινό:
Δευτέρα: 10:00-18:00
Τρίτη-Κυριακή: 8:00-20:00
Τηλέφωνο: +30 23310 24972

Ξενοδοχείο Αιγαί, διαμονή γεμάτη μοναδικές εμπειρίες και εικόνες από μια περιοχή γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. 

ΦΥΣΗ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ:
30 χλμ. χωρίζουν την Έδεσσα και το ξενοδοχείο Αιγαί από αυτόν τον επίγειο παράδεισο! Η λουτρόπολη βρίσκεται στους πρόποδες του Βόρα. Ιαματικά θερμά νερά αναβλύζουν χιλιάδες χρόνια σε υψόμετρο περίπου 400 μ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα τρεχούμενα νερά των ποταμών, στην τεχνητή πισίνα ή στις εσωτερικές θέρμες. Όλη η περιοχή είναι ένα φυσικό αξιοθέατο με μεγάλα πλατάνια, ξύλινες γέφυρες, πλακόστρωτα μονοπάτια, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύμπλεγμα 16 παλαιολιθικών σπηλαίων. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος τουριστικά, με χώρους εστίασης να υπάρχουν σε όλη την περιοχή.

Tip: Η λέξη “πόζαρ” σημαίνει “θράκα-αναμμένο κάρβουνο”. Τα λουτρά χρησιμοποιούνταν ήδη κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ):
Ο Βόρας, γνωστός και ως Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και η κορυφή του βρίσκεται στα 2.524 μ., στην οποία στέκεται εμβληματικά το μνημείο των Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είναι θαμμένοι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε Γάλλους, Ιταλούς, Βρετανούς και Ρώσους πεσόντες.

Το χιονοδρομικό κέντρο, που λειτουργεί τη χειμερινή περίοδο, είναι από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Μακεδονία. Απέχει περίπου 50 χλμ. από την Έδεσσα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να καταλύσουν στο σαλέ του χιονοδρομικού. Προσφέρεται εξαιρετική θέα και φυσικά πλήθος δραστηριοτήτων, όπως σκι, Snowboard Fun Park και διαδρομές Cross Country σε απάτητο χιόνι. Η μεταφορά στην αρχή κάθε πίστας γίνεται με ειδικό αναβατήρα 800 θέσεων. Διαθέτει συνολικά 16 σηματοδοτημένες πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Λίγο νοτιότερα από το χιονοδρομικό κέντρο, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου για βόλτα και φαγητό.

info: Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να καλέσετε το ξενοδοχείο Αιγαί στο τηλέφωνο: +30 23810 32000

Tip: Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείτε να νοικιάσετε από τα καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών εξοπλισμού, που βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο.

ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ:
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ. και έχει μέγιστο βάθος τα 16μ. Μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς το όρος Βόρας. Την χωρίζουν 25 χλμ. από την Έδεσσα και το ξενοδοχείο Αιγαί.

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΓΡΑ:
Καταλαμβάνει 5.972 στρέμματα και βρίσκεται ακριβώς έξω από την Έδεσσα. Διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πανίδας και χλωρίδας. Περιοδικά ζουν σε αυτήν περισσότερα από 250 είδη πτηνών.

ΜΑΥΡΟ ΔΑΣΟΣ:
Στην ανατολική πλευρά του Βόρα και δίπλα από τα Λουτρά Πόζαρ, εκτείνεται το Μαύρο Δάσος, ένα παρθένο δάσος με πανύψηλα πεύκα. Η ανάβασή του μπορεί να οδηγήσει μέχρι την κορυφή του βουνού. Πάνω από το δάσος υπάρχει κρατήρας ανενεργού ηφαιστείου.

Tip: Σύφωνα με τον τοπικό μύθο, ο Μέγας Αλέξανδρος έφτιαξε τα πολεμικά ακόντια (σάρισες) μηκους 6μ. της Μακεδονικής Φάλαγγας από πεύκα του Μαύρου Δάσους.

ΝΑΟΥΣΑ:
Η πόλη της Νάουσας απέχει 30 χλμ. από την Έδεσσα και την έδρα των εξορμήσεών σας, το ξενοδοχείο Αιγαί. Από το 1955 χαρακτηρίζεται ως Ηρωική Πόλη για την αγωνιστική δράση των κατοίκων της το 1822. Αυτή η αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη στους πρόποδες του Βέρμιου κρύβει έναν σωρό από ομορφιές. Η φύση και τα πάρκα, καθώς και το πλούσιο ιστορικό, λαογραφικό και βιομηχανικό παρελθόν θα αποζημιώσουν τον επισκέπτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά συνοικία της πόλης. Αν βρεθείτε την περίοδο του καρναβαλιού, θα παρακολουθήσετε το έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, ένα από τα πιο σημαντικά λαογραφικά δρώμενα της ελληνικής παράδοσης. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα και φυσικά το ξακουστό κρασί της περιοχής. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και προσφέρεται για μία ευχάριστη ανάπαυλα κάτω από τα πλατάνια.

Φωτογραφία: Το μνημείο Θυσίας των γυναικών της Νάουσας. Βρίσκεται στην περιοχή Στουμπάνοι, δίπλα στον καταρράκτη της Αράπιτσας. 

ΛΙΒΑΔΙΑ:
Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ., μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βλαχοχώρια, ενώ είναι από το ορεινότερα της Μακεδονίας. Μπορείτε να το επισκεφθείτε για χαλάρωση και καφέ, είτε μέσω της διαδρομής Έδεσσα-Λουτρά Πόζαρ-Αρχάγελλος, είτε μέσω της διαδρομής Έδεσσα-Πέλλα-Γουμένισσα.

Tip: Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού αναπαράσταση βλάχικου γάμου.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΚΡΑ & ΜΟΥΣΕΙΟ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ-ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ:
Περίπου 60 χλμ. από την Έδεσσα βρίσκεται η ιστορική κοινότητα Σκρα, γνωστή από τη νικηφόρα μάχη για τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, στις 17 Μαΐου του 1918. Μέσα στο χωριό βρίσκεται το μνημείο της μάχης, όπως και το Μουσείο Α’ Παγκόσμιου Πολέμου-Μάχης Σκρα, που περιλαμβάνει στις συλλογές του έγγραφα, κειμήλια και ιστορικές φωτογραφίες.

Tip: Για να επισκεφθείτε τους χώρους του μουσείου, θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα σε οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής! Αυτοί θα σας υποδεχτούν και θα αναλάβουν και την ξενάγησή σας.

Λίγο έξω από το Σκρα και με κατεύθυνση το χωριό Κούπα, μπορείτε να επισκεφθείτε το παρθένο δάσος του Σκρα, με την υπέροχη γαλάζια λίμνη με τους μαγευτικούς της καταρράκτες. Ξύλινα γεφύρια ανάμεσα από αναρριχητικά φυτά και πανύψηλα πλατάνια θα σας βοηθήσουν να διασχίσετε την πανέμορφη διαδρομή. Δείξτε προσοχή στην απότομα κατηφορική είσοδο του πάρκου!

ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ:
Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη φύση και τη μαγευτική θέα που προσφέρει ο ποταμός ανάμεσα από τα όρη. Στην τεχνιτή λίμνη που σχηματίστηκε ζουν περίπου 30 είδη ψαριών, με μερικά από αυτά να είναι ιδιαίτερα σπάνια.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΔΕΣΣΑΣ:
Τα τελευταία χρόνια επανήλθε δυναμικά στην πόλη της Έδεσσας το αποκριάτικο καρναβάλι, ένα από τα πιο δημοφιλή καρναβάλια της Ελλάδας. Λαογραφικές εκδηλώσεις και φιέστες λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πόλης από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, ενώ δεν πρέπει να χάσετε την παρέλαση των καρναβαλιστών που συνοδεύουν τα άρματα στο κέντρο της πόλης.

ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ:
Σε αυτό το χωριό του νομού Φλώρινας πηγάζει, παράγεται και εμφιαλώνεται το ομώνυμο μεταλλικό νερό, γνωστό για την καθαρότητά του και τις χωνευτικές του ιδιότητες. Μπορείτε να προμηθευτείτε άφθονο και δωρεάν από τις βρύσες που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού.

EXTREME SPORTS
Λόγω της εδαφικής ποικιλομορφίας του νομού Πέλλας, η περιοχή προσφέρεται για πλήθος αποδράσεων και δραστηριοτήτων όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει από πεζοπορία και ορειβασία, μέχρι πτήση με ανεμόπτερο και καγιάκ στα ποτάμια του όρους Βόρας.

info: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εποχιακές δραστηριότητες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών Έδεσσας
(τηλ. +30 23810 20300), που βρίσκεται στο Πάρκο Καταρρακτών ή να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο Αιγαί στο τηλ. +30 23810 29888.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ:
Λίγο έξω από το χωριό Αρχάγγελος, σε μεγάλο υψόμετρο του όρους Πάικο, βρίσκεται η μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια της Ελλάδας, χτισμένο στις αρχές του 10ου αι. Η μονή βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε τις σπάνιες τοιχογραφίες που βρίσκονται μέσα στον ναό. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ:
Στις πλαγιές του όρους Βέρμιο και αμέσως μετά το χωριό Καστανιά Ημαθίας βρίσκεται η εμβληματική μονή για τον ποντιακό ελληνισμό της Παναγίας Σουμελά. Η εικόνα που στεγάζεται από το 1952 μέσα στον ναό της μονής αποτελεί σύμβολο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και λειτουργεί όλο τον χρόνο, ενώ η θέα και η φύση θα μαγέψουν τους επισκέπτες.

Tip: Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο τελείται λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ:
Στην καρδιά της Βέροιας βρίσκεται αυτός ο ναός του 12ου αι. με τις σπάνιες ολόσωμες τοιχογραφίες αγίων, καθώς και με προτομές ευαγγελιστών και προφητών. Εξέχουσα εικονογραφική θέση καταλαμβάνουν οι τοιχογραφίες που αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Επίσης, υπάρχουν αφιερωματικές επιγραφές που αναφέρονται σε ιστορικούς τοπικούς άρχοντες, καθώς και σε κατοίκους της πόλης. Η πρόσβαση στον ναό είναι εύκολη και ελεύθερη, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες.


ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ:
Στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας βρίσκεται ο νέος ναός του Αγίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου της πόλης. Λέγεται πως ο Άγιος Αντώνιος θαυματουργεί και θεραπεύει ανίατες ασθένειες.

Tip: Δύο φορές τον χρόνο, την 1η Αυγούστου και την 17η Ιανουαρίου γίνεται μεγαλοπρεπής θρησκευτική πανήγυρις.

ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ:
Περπατώντας λίγο έξω από το κέντρο της Βέροιας, υπάρχει το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος που μίλησε και κήρυξε τη νέα χριστιανική πίστη ο απόστολος το 54 μ.Χ. Η Βέροια υπήρξε ένας από τους σταθμούς του “Απόστολου των Εθνών” όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάδοσης του Χριστιανισμού, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο με τα λόγια και τα έργα του Χριστού.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ:
20 χλμ. από την Πέλλα, στο κέντρο της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, βρίσκεται ο επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Κεντρικής Μακεδονίας, χτισμένος το 1864. Αρχιτεκτονικά, θυμίζει τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινούπολης, τον Άγιο Μηνά Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Αντώνιο Βέροιας.

Tip: Ο ναός ανακαινίζεται με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολουθείται ένα πολύ προσεκτικό επιστημονικό πρόγραμμα συντήρησης και ψηφιακής αποτύπωσης του ναού και των τοιχογραφιών του.

ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:
Βρίσκεται πολύ κοντά στο φράγμα του ποταμού Αλιάκμονα. Λειτουργεί από τον 14ο αι., ενώ από αυτήν πέρασαν μεγάλοι άγιοι της ορθοδοξίας, όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Ανακαλύψτε μαζί μας μια διαφορετική Πέλλα, αυτή που εμείς γνωρίζουμε κι αγαπάμε. Καλή διαμονή.

ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Διαδρομή του Κρασιού της Γουμένισσας και της Πέλλας
Η Γουμένισσα βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Πάικο, σε υψόμετρο 250 μ. Έχει ηπειρωτικό κλίμα, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Τα αμπέλια περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Στην καρδιά του νομού Πέλλας η παραγωγή κρασιού κρατάει από τους αρχαίους χρόνους. Οι γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Ξινόμαυρο όπως και οι ευγενείς Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ugnie Blanc, Merlot καλλιεργούνται για την παραγωγή των Τοπικών Οίνων Πέλλας.

Οινοποιεία
Οινοποιία Αϊδαρίνη
Γουμένισσα, τηλ: 23430 41293-23430-42555 aidarini@otenet.gr

Μπουτάρη Οινοποιητική
Γουμένισσα, τηλ: 23430 41989 www.boutari.gr

Κτήμα Τάτση
Γουμένισσα, τηλ: 23430 41053 ktimatatsis@acn.gr

Κτήμα Λίγας
Γιαννιτσά, τηλ: 23820 24421 www.ligas.gr

Κρασιά
Ο.Π.Α.Π. Γουμένισσα
Φινετσάτο, μαλακό και σύνθετο με έμφαση στο φρούτο του Ξινόμαυρου.

Τοπικοί Οίνοι Πέλλας
Ελαφρύ, φρουτώδες λευκό. Ροζέ με γεύση φρεσκάδας. Πλούσιο σε χρώμα και σώμα, ερυθρό.

 


Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Οι αμπελώνες της Νάουσας βρίσκονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο μεταξύ 150 και 350 μ. Η ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Ξινόμαυρο, που παράγει κυρίως Merlot και Syrah.

Οινοποιεία
Α.Α.Ο.Σ. Vaeni Νάουσα
Επισκοπή, τηλ: 23320 44274 www.vaeni-naoussa.gr

Οινοποιία Δαλαμάρα
Νάουσα, τηλ: 23320 26054 ikdalas@yahoo.gr

Κυρ-Γιάννη
Γιαννακοχώρι, τηλ: 23320 51100 www.kiryianni.gr

Μπουτάρη Οινοποιητική
Στενήμαχος, τηλ: 23320 41666 www.boutari.gr

Ευάγγελος Τσάνταλης
Νάουσα, τηλ: 23990 76100 webmaster@tsantali.gr

Κτήμα Φουντή
Στράντζα, τηλ: 23320 48255 www.ktimafoundi.gr

Κτήμα Χρυσοχόου
Στράντζα, τηλ: 23320 45080 www.chrisohoou.com

Κρασιά
Ο.Π.Α.Π. Νάουσα
Νεαρό είναι ατίθασο, με τον χρόνο όμως μαλακώνει αποκτώντας μοναδική πολυπλοκότητα, ωραιότατο μπουκέτο και νοστιμιά.

Τοπικοί Οίνοι Ημαθίας
Λευκό που παράγεται με τη μέθοδο blanc de noirs. Σαρκώδες και πληθωρικό ερυθρό που αντέχει στον χρόνο.


Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Στην περιοχή του Αμύνταιου, σε υψόμετρο 650 μ. καλλιεργείται το Ξινόμαυρο και παράγεται εξαιρετικό κρασί ροζέ, ερυθρό, αλλά και αφρώδης οίνος. Επίσης, καλλιεργούνται και λευκές ποικιλίες, όπως Ροδίτης, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Gewürztraminer.

Οινοποιεία
Κτήμα Άλφα
Αμύνταιο, τηλ: 23860 20111 www.alpha-estate.gr

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου
Αμύνταιο, τηλ: 23860 22258 easamyn@otenet.gr

Κυρ-Γιάννη
Άγιος Παντελεήμονας Αμυνταίου, τηλ: 23860 61185 www.kiryianni.gr

Κρασιά
Ο.Π.Α.Π. Αμύνταιο, ροζέ
Το μοναδικό ελληνικό ροζέ Ονομασίας Προέλευσης, ξεχωρίζει αμέσως από την εκφραστική, ποικιλιακή μύτη.

Ο.Π.Α.Π. Αμύνταιο, ερυθρό
Φινετσάτο, καλοδομημένο, σύνθετο, με δυνατότητα παλαίωσης.

bottom of page